Yöneticiler İçin Hızlı Okuma Teknikleri

Yöneticiler İçin Hızlı Okuma günlük hayatta ve iş hayatında vakit ayırmaları gereken önemli bir faaliyettir. Okumayı hızlandırabilmek kişilere zaman kazandırır, diğer faaliyetlerini aksatmadan yürütebilme olanağı sağlar.

Okumayı hızlandırmanın bir yolu materyali tarayarak okumaktır. Herhangi bir doküman, bildiri veya kitapta yazılı olanların hepsinin sizi ilgilendirdiği nadirdir. Yazılanları hızla gözden geçiriniz. Anahtar kelimeleri kapmaya çalışınız, sizi ilgilendiren kelime veya başlıkları yakaladığınızda yavaşlayınız. Sizi ilgilendiren bölümleri bulabilmek için başlıklara ve paragraf girişlerine dikkat ediniz.

Bunun dışında okuma etkinliğinizi arttırabilmek için:

  • Okunması gereken bazı materyali astlarınıza devrediniz. Dikkatine ve bilgisine güvendiğiniz bir astınız sizden önce, okunması gereken materyali tarayarak sizi için önemli olan kısımları işaretleyebilir.
  • Bir yazı önünüze geldiğinde detayına girmeden gözden geçirin. Başına, sonuna, paragraf başlarına, varsa şekil ve şemalara göz atın, sizi ilgilendirdiğine inanıyorsanız ayrıntılarıyla okuyun.
  • Önemli noktaların altını, çizin önemli paragrafları dikey çizgilerle işaretleyin. Tekrar okumanız gerektiğinde işaretli yerleri okumak size zaman kazandıracaktır.

Yöneticiler İçin Hızlı Okuma Teknikleri

Bir kitabı gözden geçirmenin kuralları:

Herhangi bir kitabın ana fikrini 20 dakikada kapmanız mümkündür. Bir kitabı açıp ilk sayfasından okumaya başlamayın. Aşağıdaki kuralları uygulamaya çalışın. Bu size zaman kazandıracak ve kitaptaki bilgilerin size yararlı olup olamayacağına ivedilikle karar vermenizi sağlayacaktır.

  • Kitabın yazan hakkında bilgi veren kısmı okuyun, Kitabın yazarı kimdir, özellikleri nelerdir, hangi konuda çalışmaları olmuştur?
  • Kitabın basım tarihine bakın, yakın bir tarihte mi basılmış, kitabın içindeki bilgiler o günden bu yana güncelliğini yitirmiş olabilir mi?
  • «İçindekiler» kısmını gözden geçirin. Kitap ne şekilde bölümlere ayrılmış, sizi ilgilendiren kısımlar hangileri bunu saptamaya çalışın.
  • «Önsöz» bölümünü mutlaka okuyun. Bu bölüm yazarın amacı hakkında size bilgi verecektir.
  • Daha sonra sizi ilgilendiren bölümlere yönelin, başlıkları şemaları ve varsa özet kısımları hızla okuyun.
  • Bütün bunları yaptıktan sonra sizin için önemli olan bölümlere dönün ve sadece onları okuyun. Böylece ilgi alanınıza girmeyin sizi sıkacak materyalleri okumaktan kurtulmuş olacaksınız.
OKU  Zaman Yönetimi Nedir?
baskılı ıslak mendil