Ödenmeyen Kredi İdari ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar

Kredi kartı veya kredi borcunuzun taksitini ödemediğiniz zaman banka son ödeme tarihinden itibaren yasal olarak 90 gün sonra sizin borcunuzu ödeyemeyeceğinizi ve sözleşme imzalarken karşılıklı olarak anlaşmış olduğunuz şartları yerine getirmediğiniz için borcunuzu ödeme gücünüz olmadığına ve borcunuzu yasal yollarla tahsil etmeye karar verir. Banka tarafından hukuk işlerine devredilen doyanız incelendikten sonra size bir ihtar çekilerek borcunuzun 7 gün içinde tamamının ödenmesi istenir. İhtarın size tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde ödeme yapılmaması halinde banka için avukata devir yapılmadan icra işlemleri başlatılmadan önce idari takip aşaması başlar. İdari takip aşamasında banka görevlilerinde müşteri aranır ve yeni bir ödeme planı oluşturulması konusunda, borcun tahsil edilebilmesi için ikna edilmeye çalışılır. Bu süreçte idari takip bitene kadar temerrüt faizi işlemeye başlar. Banka ile müşterinin yapacağı yeni bir ödeme planı çerçevesinde müşteri ödeme yapmaya başlar. Bu aşamada henüz hukuki süreç başlamamıştır. Müşterinin ödemeleri aksattığı noktada kanuni takip aşamasına geçilir ve hukuki süreç başlar. Kanuni takip sürecinde hukuk bürosu artık yasal işlemleri başlatarak icra işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayarak borcun tahsil edilmesini sağlar.

Ödenmeyen Kredi İdari ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar
Ödenmeyen Kredi İdari ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar

Bu aşamalarda borçluya kredi borcu yapılandırma imkanı tanınır.

İdari Takip ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar

1. İdari takip; banka görevlilerince müşterinin ikna edilmesi süreci olup yeni bir ödeme planının yapıldığı, müşterinin ikna edilerek borcunu ödemeye teşvik edildiği süreç iken kanuni takip idari takip sürecinden sonra başlayan yeni ödeme planının aksatılması ile borcun tahsil edilmesinin sağlanması için yasal işlemlerin başlatıldığı süreçtir.

2. İdari takip ile kanuni takip arasındaki farklar içinde idari takip süresince yapmadığınız tüm ödemeler kredi kayıt bürosu tarafından kayıt altına alınır. Kayıt altına alınan idari takip süreci sizin kredi notu nuzun düşmesine ve kredi ihtiyacınızın doğması halinde kredi kullanmanıza sebep olur.

3. İdari takip süresince her hangi bir icra işlemi veda haciz işlemi ile karşı karşıya kalmazsınız. Ancak kredi borcu kanuni takip işlemi sırasında yasal işlemler geçerli olduğu için icra ve haciz işlemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

4. Kredi borcu idari takip sürecinde yapılan yapılandırma işleminde temerrüt faizi işlerken kanuni takip işlemi sırasında bu faiz işlememektedir. İdari takip ile kanuni takip arasından farklar temel olarak bunlardır.

OKU  Bankalardan Kredi Alamama Nedenleri
baskılı ıslak mendil